Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

O Udruzi Trans Aid

 

S ciljem osnaživanja trans*/inter* i rodno varijantne zajednice koja će aktivno djelovati na povećanju vidljivosti trans*/inter* i rodno varijantne zajednice i tematike, kao i na promicanju i zaštiti prava trans*/inter* i rodno varijantnih osoba udruga Trans Aid je službeno registrirana u veljači 2012. godine.

Udrugom Trans Aid upravlja 5 osoba u službi Koordinatorstva, te Skupština svih članova_ica udruge, koja danas broji 20 osoba, no broj onih koji_e aktivno pomažu u djelovanju Udruge se i dalje konstantno povećava.

Glavni zadatak udruge Trans Aid je postizanje potpune jednakosti osoba svih rodova, rodnih identiteta i/ili rodnih izražavanja.

Specifični ciljevi putem kojih dugoročno nastojimo ispuniti naš glavni zadatak su:

 • Promicanje i zaštita prava trans*, inter* i rodno varijantnih osoba
 • Organiziranje grupa podrške za trans*, inter* i rodno varijantne osobe
 • Promoviranje zaštite ljudskih prava
 • Zauzimanje za individualnu dobrobit, pravo izbora, te opće dobro trans*, inter* i rodno varijantnih osoba
 • Pomoć i zaštita trans*, inter* i rodno varijantnih osoba na socijalnoj i društvenoj razini
 • Senzibilizacija javnosti o trans*/inter* i rodno varijantnoj tematici
 • Povećanje vidljivosti trans*, inter* i rodno varijantnih osoba

Udruga djeluje kroz razne aktivnosti kao što su:

 • Praćenje i predlaganje zakonskih odredbi koje utječu na trans*, inter* i rodno varijantne osobe
 • Pomoć u ostvarivanju zdravstvene zaštite trans*, inter* i rodno varijantnih osoba
 • Pružanje psihološke i socijalne podrške i pomoći trans* osobama kroz grupno i individualno psihološko savjetovanje te podršku
 • Edukacija djelatnika socijalne i zdravstvene službe o trans*/inter* i rodno varijantnoj tematici
 • Praćenje i uključivanje medija u promicanje prava i potreba trans*, inter* i rodno varijantnih osoba
 • Izdavanje elektroničkih i tiskanih časopisa, knjiga i drugih publikacija, multimedijalnih sadržaja, te promotivnih materijala sukladno Zakonu i ciljevima udruge
 • Organiziranje tribina, radionica, predavanja, festivala i ostalih događanja u skladu sa ciljevima udruge
 • Surađivanje sa i pružanje pomoći srodnim organizacijama, pravnim osobama, udrugama, pojedinkama i pojedincima

Mnoge od ovih aktivnosti su počele već tijekom 2012. godine, koja predstavlja svojevrsno rođenje udruge i njene prve korake. Surađivali_e smo s drugim organizacijama koje djeluju na području prava žena i LGBTIQ osoba, kako u Zagrebu tako i diljem Hrvatske. Povezali_e smo se i sa srodnim regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući i sudjelovanje na četvrtoj TGEU (Transgender Europe) konferenciji u rujnu 2012. godine, u Dublinu, Irskoj. Također smo od početka rada Udruge u kontaktu s medicinskim stručnjacima, uključujući psihologe, psihijatre, endokrinologe te plastične kirurge.

U listopadu 2012. godine smo počeli_e organizirati mjesečne grupe podrške za trans*, inter* i rodno varijantne osobe, s obzirom na rastuću potrebu za takvom vrstom podrške. Osim grupa podrške, također pružamo i individualnu podršku u obliku savjetovanja online, telefonski i/ili osobno od strane članova_ica Udruge, a mnoge se osobe nakon individualne komunikacije odluče doći i na grupe podrške.

Kako udruga do sredine 2013. godine nije imala financijska sredstva potrebna za rad, svo djelovanje udruge Trans Aid je bilo volonterski uz financiranje iz osobnih sredstava članova_ica udruge te individualnih donacija. Od sredine 2013. godine Trans Aid je postala partnerska organizacija na projektu udruge Ženska soba, „Rodna ravnopravnost za sve – ostvarimo trans prava,“ a kojeg primarno financira Europska unija.

U svrhu povećanja vidljivosti trans*/inter* i rodno varijante zajednice i tematike do sada smo sudjelovali_e na raznim okruglim stolovima, radionicama, sjednicama, tribinama, koje su organizirale institucije i/ili LGBTIQ organizacije u Hrvatskoj i regiji. Članovi_ice Udruge su se također pojavljivali u medijima čime su povećali vidljivost udruge, trans*/inter* i rodno varijantne zajednice i tematike.

Trans Aid OIB 90861994030

Trans Aid žiro račun HR7024840081106231903 pri Raiffeisen Bank, Zagreb

SWIFT: RZBHHR2XXXX