Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on Sep 13, 2017 in Događanja

Izvještaj o prvom danu TRANSummer kampa

21733335_10211827169449585_673640464_n

Tim za Žuti tisak Trans Aidovog TRANSummer kampa donosit će dnevne izvještaje o radionicama. Pa pročitajte što Anja, Iskra, Matej, Jura i Nora imaju za reći o prvom danu igri i radionica.

Radionica Imagine

imagine

Na radionici Imagine bilo je supač. Upijali_e smo zrake sunca i crtali_e svoje ideje temeljene na želji za promjenom u našem svakodnevnom okruženju. U prvom dijelu radionice bazirali_e smo se na promjenama koje su u ovom trenutku neostvarive, plod mašte. Radionica je interesantna i super uvod u dan.

Anja Vuk

 

Bilo mi je interesantno što sam čula kako druge osobe razmišljaju o temama roda/osnaživanja i što smo kroz radionicu podelili_e iskustva o kontekstu iz kog svi_e dolazimo, a vezano za temu, i šta bismo želeli_e.

Iskra

 

Bilo je zahtjevno i zabavno preskočiti barijere racionalnog razmišljanja. U dijelu sa zamišljanjem nemogućeg, zabrinule su me neke ideje koje su mi dolazile podsvjesno. To me podsjetilo koliko je važno što se ne može ostvariti baš sve što nam padne na pamet.

Jura

 

Radionica je bila iznimno zanimljiva. Spojila je naše zajedničke ideje i snove o savršenom svijetu te nas potakla da dobro razmislimo o stvarima koje možemo napraviti da postignemo tu idealnost. Način na koji je prezentirano, i sam sadržaj i cilj radionice me uistinu potaknuo da razvijem jače mišljenje o trenutnim problemima našeg društva. Na ovaj način se može doći do mnogo različitih projekata koji bi potaknuli i slična razmišljanja u drugima, a nakon nekog vremena i promjenu koju želimo i trebamo.

Matej

 

Scavenger hunt – objasni me!

kamp2

Treasure hunt mi je jedna od najdražih aktivnosti kada sam na izletu/kampu. Podsjeća me na orijentacijsko trčanje što je jedan zanimljiv, ali slabo zastupljen sport kojim sam se bavio jedno vrijeme. Cilj našeg hunta je bio pronaći papiriće s pojmovima trans, inter i rodno varijantne (TIRV) tematike te kasnije objasniti pojmove koje smo dobili_e.

Bili_e smo podijeljeni u 4 tima, zadržavali_e smo papiriće unutar tima (naravno), no svi_e su pomagali_e svima bez obzira u kojem timu bili. Savjet i pomoć su svima bili dobrodošli. Male papiriće smo trebali_e naći na “vidljivim mjestima” no ipak nismo uspjeli_e naći sve jer ih je organizatorica jako dobro sakrila. Pri objašnjavanju pojmova nisam naučio niti jedan novi pojam, ali sam se mnogo definicija prisjetio, a neke su mi i bile razjašnjene.

Nažalost, moj tim je bio zadnji i iako volim pobijediti u ovakvim natjecanjima, bilo je jako lijepo sudjelovati i družiti se sa svima na ovako pomalo djetinjast način.

Matej

 

Radionica je dobro osmišljena: spoj igre, traganja, znanja, saradnje. Odmah po podeli u grupe, ljudi nisu napravili strategiju za traženje papirića – što je delić nedostatka svesti o saradnji i kolektivu. S druge strane, u potrazi su svi surađivali. 2. deo – objašnjenje pojmova bio je odličan. Lično, za dve stvari za koje znam, nisam dosada znala da postoje termini. Dodatno, što jedan od tih termina objašnjava deo mog funkcionisanja. Svi sudionici_e su pokazali_e znanje o tematici radionice.

Iskra

 

Prvi dio radionice simpatično je podsjećao na djetinjstvo. Drugi dio je bio vrlo poučan i izrazito mi se svidjela sposobnost izražavanja pojedinaca koji su objašnjavali pojmove, kao i to što sam se upoznao s nekim novim pojmovima.

Jura

 

Rodni identitet i seksualna orijentacija

 

Dekonstruirali_e smo biološki spol, rodni identitet i seksualnu orijentaciju. Pa promućkali_e. Napisali_e smo što nas privuče nekoj osobi, da bi shvatili_e da je to najmanje fizičko, ali zato ima puno prepreka i pitanja do kojih se dođe nakon što se nekome svidimo/netko nam se svidi.

Nora

 

Šminkaonica

21733120_10211827171289631_2094084514_n

Bilo mi je jako interesantno, naučila sam o šminkanju, pritom uživala. Upravo sam zaista zavolela šminkanje. To znači da ću istraživati ubuduće.

Iskra

 

Voditeljica nam je jako dobro objasnila tehnike i trikove šminkanja, također nas je naučila kako se priprema lice za šminkanje i kojim redom se nanosi šminka. Bila je jako ljubazna i zabavna i cijela radionica mi se baš svidjela jer ne samo da smo se zabavljali_e nego smo i svi_e naučili_e nešto novo.

Matej

 

Tko se boji sebe još

21733373_10211827170329607_153993617_n

Internalizirana transfobija je nešto za što prvi puta čujem i isprva mi se činilo slično disforiji, ali sada znam razliku. Cijela tema me natjerala na razmišljanje i pomalo deprimirala, ali mislim da je to nešto što bi svi_e trebali_e razjasniti sami_e sa sobom.

Matej